Olemisen sietämätön keveys 7. helmikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Väliaikaraportti ensimmäiseltä kuukaudelta

Lupasin kirjoittaa tuloksia laihdutusprojektista ensimmäisen kuukauden jälkeen. Ilokseni voin todeta, että laihduttamiseni on edennyt yli odotusten. Paino on pudonnut 2 kiloa kuukaudessa ja olen kuluttanut 12 000 kcal vähemmän kuin olen syönyt. Todennäköisesti kalorivajeeni on ollut vielä isompi pakkasten vuoksi, koska n 7000 kcal vaje pitäisi pudottaa painoa noin 1 kilogramman.

Olen merkinnyt excel-taulukkoon joka päivä aamupainoni heti herättyäni. Syömieni aterioiden kalorimäärät kalorlilaskuri.fi sivuston mukaan ja laskenut kuluttamani kalorit saman sivuston mukaan. Liikuntaa harrastan 3-4 kertaa viikossa. Liikuntaa en ole mitenkään lisännyt, olen siis harrastanut liikuntaa jo muutaman vuoden ajan, mutta painoni ei ole merkittävästi pudonnut, koska en ole tarkkaillut syömistäni. Nyt laihduttaminen toimii ja mitä parasta se on minusta hauskaa! On mielenkiintoista tarkkailla eri ruokalajien sisältämiä kalorimääriä.

 

Kuva - Päivittäinen kaloritarve yhdellä lautasella. Näistä pitää luopua :-)

Suurin käytännön muutos on ollut vähentää karkkien syöntiä. Olen kyllä syönyt edelleen karamelliä, mutta määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin ennen. Suklaaseen en ole koskenut lainkaan. Esimerkiksi saunaolusista tai runsaista lounaista ei ole tarvinnut luopua. Hiilihydraattien määrää olen vähentänyt eniten. Pyrin syömään kokojyväviljoja, proteiinia ja paljon kasviksia. Iltaisin tarkkailen hiilihydraattien kulutusta, mutta yleisin iltapala on kuitenkin ollut pari kokojyväruisleipää esim tonnikalan kera. Joinakin iltoina en ole syönyt hiilihydraatteja lainkaan. Liikunnan jälkeen hyvä palautumisvälipala on maitorahka hedelmillä höystettynä.

Päivittäinen perusaineenvaihduntani kuluttaa n 2200 kcal, tämän lisäksi liikunta, joka on käytännössä vaihdellut 100 - 900 kcal lisäkulutuksena. Hiihto on selkeästi ollut tehokkain liikuntamuoto, mitä olen harrastanut. Kohtalaisen kevyeen tahtiin hiihtely (6-7 km / t) kuluttaa reippaasti enemmän kaloreita, kun juoksulenkki suurin piirtein samalla nopeudella. Joskus olen seurannut painon vaihteluita ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen. Lenkin jälkeen painosta putoaa helposti 1 kilo, josta tietenkin suurin osa on nestettä. Mutta arvioisin, että n 100 grammaa rasvaa saattaa palaa noin tunnin pituisella hiihtolenkillä. Päivittäisen kalorivajeen olen pyrkinyt pitämään keskimäärin 500 kcal:ssa. Joinain päivinä olen syönyt tasan niin paljon kuin olen kuluttanut ja välillä liikuntapäivinä pitänyt jopa 1000 kcal vajeita. En ole halunnut juurikaan tinkiä ruuasta nautiskelua, joten viikonloppuisin ja ravintoloissa nautituista herkuista ei ole tarvinnut tinkiä. Olen mielumminkin korvannut herkuttelupäivät liikuntapäivinä ja pitänyt liikuntapäivien kalorivajetta suurempana. Joillekin saattaa sopia paremmin tasainen 500 kcal vaje / päivä.

Innostuinkin tästä projektista niin paljon, että laadin itselleni kovemmat tavoitteet. Aion pudottaa painoa yhteensä 12 kiloa ja päästä takaisin ihannepainooni. Aikatauluksi riittää yksi vuosi. Alun perin tavoitteeni oli 5 kiloa kesään mennessä, mutta tuosta on jo 40% saavutettu kuukauden jälkeen, joten se tuntuu turhan vaatimattomalta tavoitteelta. Joka tapauksessa voin suositella menetelmääni. Ainakin minulle se sopii, koska tykkään muutenkin pyöritellä numeroita ja käsitellä tietoja.

Laihdutus ei mielestäni saa olla mikään päämäärä sinänsä. Laihduttamisen ei tule olla vaikeaa. Nälkää ei kannata kärsiä. Silloin helposti repsahtaa herkuttelemaan. Mielummin kannattaa kohottaa tietoisuuttaan siitä mitä ruoka-aineksia syö, nauttia ateriat hitaasti ja tarkkailla kylläisyyttään. Henkilökohtaisesti näen painonpudotuksen pysyvänä elämäntapamuutoksena. Liikunta helpottaa laihduttamista, mutta ei ole välttämätöntä harrastaa himourheilua. 1/2 - 1 t kävelykin muutamana päivänä viikossa auttaa paljon. Itselleni oli mieluinen yllätys se, että laihdutusprosessitakin voi nauttia! Eikä laihduttaminen ole tänäänkään estänyt herkullista päivällistä sushin ja yakitorien merkeissä.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti