Konkreettisia askeleita, osa XIV. Alkupääoman säästäminen. 10. helmikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 3

Raha tulee rahan luo. Tavallisen tallaajan kannalta asia on pikemminkin niin, että raha menee rahan luo. Tähän on jokaisen riippumattomuutta tavoittelevan ihmisen puututtava. Aiemmista kirjoituksistani on varmasti käynyt selväksi, että taloudelliseen vapauteen ei ole oikoteitä. Kulutusluotoilla, kalliilla autoilla ja luxustavaroilla vapautta ei voi tavallinen palkansaaja saavuttaa. Vapauden voi saavuttaa ainoastaan tietoisella elämällä, tietoisella kuluttamisella, säästämisellä ja sijoittamalla. Taloudellinen vapaus voi olla suunattoman riemullista. Jo pelkkä velattomuus keventää oloa ja saa mielen iloiseksi. Tietoinen kuluttaminen ja säästäväisyys ei tarkoita sitä, että elämä on kitupiikkeilyä ja ilman ilonaiheita. Päinvastoin parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia ja luovuus raha-asioissa ja vapaa-ajan viettämisessä tuovat paljon pysyvämpää onnellisuutta.

Pitää siis päästä tilanteeseen, jossa raha tulee omaan taskuun eikä pakene muualle. Positiivinen kassavirta on kaiken lähtökohta. Useimmat meistä käyvät palkkatöissä ja saavat tietyn kuukausipalkan. Tästä kuukausipalkasta on säästöurakka aloitettava. Mielestäni on kolme perusmenetelmää säästää itselleen tarvittava alkupääoma. Riippuu lähinnä henkilön luonteesta, mikä vaihtoehdoista on sopivin.

1.) Budjetointi ja kirjapito

2.) Maksa itsellesi ensin

3.) Pikatie

 

Käsittelen nämä käänteisessä järjestyksessä. "Pikatie" on tehokas ja nopea keino säästää paljon rahaa lyhyessä ajassa. "Pikatie" on erityisen tehokas tavoitesäästämisessä. Jos haluaa esimerkiksi säästä itselleen vuoden maailmanympärimatkaa varten rahaa (Jota entuudestaan ei ole), niin pikatieto on tehokkain vaihtoehto. Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkien menojen minimointia rajatuksi ajaksi. Ja tämä todellakin tarkoittaa kaikkien menojen minimointia! Mikään ei ole pyhää, asumiskustannukset, automenot, ruoka ja vapaa-ajan menot karsitaan minimiin kovalla kädellä. Oma asunto annetaan vuokralle tai muutetaan pienempään, auto myydään ja kuljetaan julkisilla, ruokana syödään yksinkertaisinta ja halvinta mahdollista, vapaa-aikana ei kuluteta rahaa mihinkään. Vaatteita ei osteta "Pikatien" aikana. Kaikki ylimääräinen tavara myydään. Sanomalehtitilaukset, viihdepaketit peruutetaan.

Idea tuli varmaan selväksi. Kaikki ylimääräinen kulutus minimoidaan ja säästyneet rahat siirretään korkeakorkoiselle tilille. Psykologisesti pikatie on mielenkiintoinen vaihtoehto. Joidenkin mielestä on helpompaa olla säästäväinen rajoitetun ajan todella tiukilla, kuin kituuttaa vuositolkulla. Pikatie todella toimii! Sen avulla on mahdollista saada yli 50% tuloistaan säästöön. Säästöaikana lienee n vuosi maksimi pikatie-menetelmällä. Sopiva jakso voi olla esimerkiksi puoli vuotta. Tämä menetelmä on myös siitä mielenkiintoinen, että voi kokeilla vähän aikaa, kuinka tulee toimeen mahdollisimman vähällä. Se voi tuoda monenlaisia yllätyksiä, kuten esimerkiksi sen, että kuinka paljon vähän loppujen lopuksi tarvitseekaan mukavaan elämään. Pikatietä voi olla näppärää käyttää esimerkiksi veloista eroon pääsemisessä, sapattivapaan rahoitusta hankkiessa tai pitkää ulkomaanmatkaa varten säästäessä.

Kuva - Tehosäästämisellä pääsee nopeasti vaikka Australiaan asti

 

"Maksa itsellesi ensin" on mukavuudenhaluisen säästäjän vaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa ei tarvitse tietää, kuinka paljon mihinkin menoihin menee rahaa. Periaate on hyvin yksinkertainen. Joka kuukausi siirretään automaattisesti esimerkiksi 15% palkasta erilliselle säästötilille. Lopulla palkalla eletään normaalisti. Säästötilille siirto tehdään välittömästi palkanmaksupäivänä ja se on ensimmäinen maksu, joka omalta tililtä tehdään. Itselle maksetaan ennen vuokria, puhelinlaskuja tai muita kulunkeja. Siitä myös menetelmän nimi "Maksa itsellesi ensin". Menetelmä on hyvin tehokas eikä vaadi paljoa energiaa. Kuukausien ja vuosien varrella säästötilille kertyy mukava pääoma vararahastoksi ja sijoitettavaksi. Tällä menetelmällä voi toki myös sijoittaa suoraankin. Eli ostetaan esimerkiksi indeksirahastoa tai indeksi-ETF:ää osalla säästösummaa. Sijoittajan itse täytyy tietysti huolehtia myös riittävästä hajautuksesta aiempien artikkeleiden mukaisesti. Kuukausittaista säästöprosenttia voi aina nostaa, kun huomaa tulevansa toimeen entistä vähemmällä. Palkankorotusten yhteydessä säästösumma tietenkin nousee automaattisesti. Kulutuksen voi kuitenkin pyrkiä pitämään ennallaan, joten kaikki palkankorotukset satavat omaan laariin.

Viimeiseksi jätin oman suosikkini eli kirjanpidon ja budjetoinnin. Tämä vaatii eniten aikaa, mutta antaa myös selkeimmän kokonaiskuvan siitä mihin omat rahat menevät. Jokainen kulutettu euro ja sentti kirjataan ylös taulukkolaskentaohjelmaan tai ruutuvihkoon. Tulot ja menot jaotellaan eri kategorioihin, kuten esimerkiksi verot, asuminen, kuljetus, ruoka, vapaa-aika, terveydenhoito jne, jne. Kuukausittain lasketaan tulojen ja menojen summat yhteen ja tarkistetaan käytännön tilanne. Kirjanpitoaineiston kerryttyä muutaman kuukauden, muodostuu selkeä kuva oma tulo- ja menorakenteesta. Aineiston perusteella on helppo tehdä tehokkaita muutoksia omaan kuluttamiseen. Voi tavoitella tehokkaita säästöjä ja kuitenkin samaan aikaa elää mukavasti. Vuosittain voi laatia tilinpäätöksen ja seurata oman nettovarallisuuden, kassavirran ja velkaantuneisuuden kehittymistä. Tämä tapa sopii erinomaisesti taloudellisesti tai matemaattisesti suuntautuneelle luonteelle.

Alkupääoman säästämiseksi on siis monia keinoja. Kaikki tavat eivät sovi jokaiselle. Jokin näistä ehkä sopii sinulle. Kaikkia voi kokeilla ja valita itsellensä sopivan vaihtoehdon. llman säästämistä on kuitenkin turha haaveilla riippumattomuudesta ja vapaudesta. Säästämisen aloittamista ei kannata lykätä. Jollei ole jo aloittanut säästämistä, niin ainoa oikea päivä aloittaa se on tänään!

 

Kommentit: 3

Mus leucopus
Mitäs mieltä olet, Vapaakulkija siitä, että anteliaisiuus se vasta rikastuttaakin? Olen jo kauan ollut vakuuttunut siitä vanhasta periaatteesta, että se. mihin keskittyy tuppaa lisääntymään. Eli jos keskityt rahan vähyyteen, vähyys lisääntyy eli köyhdyt. Jos taas keskitys runsauteen , runsaus lisääntyy. Ei minulla mitään faktaa tästä ole, mutta omat kokemukseni todistavat puolestaan. Ja tuo anteliaisuus, se on jotain, joka pitää maailmaa pystyssä. -Se, joka antaa vähästäänkin...
Vapaakulkija
Anteliaisuus kasvattaa sydäntä ja on onnellisen elämän perusedellytyksiä! Sen sijaan omia rahojaan on turha antaa rahoituslaitoksille ja monikansallisille yhtiöille. Mitä enemmän säästät, sen enemmän voit lahjoittaa hyväntekeväisyyteen! Parasta anteliaisuutta on kuitenkin henkinen anteliaisuus, kuulevat korvat ja auttava käsi.
Jukka
Omia rahojaan kannattaa sijoittaa itseensä siten, että voisi antaa toisille rahaakin arvokkaampia asioita. Esimerkiksi vaikka tämän blogin tiedot ja vinkit ovat ilmaiseksi saatavilla meille, lienee kirjoittaja sijoittanut itseensä ainakin testimielessä aikaa, ajatusta ja rahaa. Kotisivutila maksaa ja veikkaan että tietokin. Harvassa on edes maksua vastaan tällainen tieto- ja ajatuspankki.
Email again:

Lisää kommentti