Konkreettisia askeleita, osa X. Asumismuodon valinta. 11. tammikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 12
Oma koti kullan kallis

Ihminen tarvitsee suojaa. Useimmat ihmiset tarvitsevat pysyvän asuinpaikan. Me suomalaiset asumme talvisin kylmässä maassa, joten useimmilla tuo pysyvä asuinpaikka on oma koti. Omakotitalo, rivi- tai kerrostaloasunto. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta nuo varmasti ovat ne yleisimmät. Ei voida sanoa, että mikään asumismuodoista olisi universaalisti paras. Elämäntilanteet, asuinkumppanit, työpaikat, taloudellinen tilanne ja muut ulkoiset olosuhteet vaihtelevat. Pitäisi löytää paras asumismuoto olosuhteet huomoiden.

Muuttuvissa, väliaikaisissa ja epävarmoissa olosuhteissa lienee vuokra-asuminen paras mahdollinen vaihtoehto. Pääomaa ei tarvitse sitoa asumista varten. Asuminen on huoletonta, koska asunnon omistaja vastaa asunnon kunnosta ja siihen tehtävistä remonteista. Mahdolliset pääomat voi vaikka sijoittaa hyvällä tuotolal. Vuokra-asuntoja on yleisesti ottaen tarjolla melko hyvin ehkä pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Pääkaupunkiseudullakin vuokra-asuntoja löytyy mukavasti ainakin hieman kauempaa keskuksista. Huonoina puolina on riippuvuus vuokranantajasta, korkeat vuokrat ja asuinpaikkaa ei ehkä pysty täysin optimoimaan omien mieltymystensä mukaisesti.

Asumisoikeusasuntoa en pidä kovin edullisena vaihtoehtona. Tarvittava alkupääoma on kyllä pieni. Usein vain 10% vastaavan asunnon hankintahinnasta, mutta haittapuolena asumisoikeusvastike on yleensä lähes yhtä suuri kuin vuokra, joten taloudellisesti asumisoikeusasumiselle on vaikea löytää perusteita.

Jos taloudellinen ja muu elämäntilanne on vakaalla pohjalla, niin omistusasuminen on perinteisesti suomalaisessa yhteiskunnassa ollut erittäin suosittua. Jotta omistusasuminen olisi taloudellisesti mielekästä, niin alkupääomaa kannattaisi olla ainakin 30% asunnon ostohinnasta. Liian pitkät laina-ajat eivät ole taloudellisesti kovin mielekkäitä. 30v asuntolaina on mielestäni ehdoton maksimi laina-ajaksi ja sekin on jo hurjan pitkä. Tällä hetkellä korkotaso on hyvin matala, lainakorot ovat reilusti alle 2%:n ja pitkällä tähtäimellä tämä ei varmaankaan ole realistinen korkotaso. Keskiarvona kannattaa käyttää lainanhoitokulujen mitoituksessa 4-6 % vuosittaisia kokonaiskorkoja. Jos korkotasoa käytetään mittarina, niin nyt on hyvä aika omistaa oma asunto, varsinkin jos on ostanut sen jo useampi vuosi sitten. Lainapääoma lyhenee rivakkaan tahtiin. Toisaalta alhainen korkotaso nostaa asuntojen hintoja, joten tällä hetkellä asuntoa ostavien on pidettävä pää kylmänä.

Mikäli päätyy asuntolainalla rahoitettuun asuntoon, niin kannattaa tehdä pieniä uhrauksia nykyiseen elintasoon, jotta välttyy pitkältä velkavankeudelta. Tein pienen laskelma esimerkkinä 100 000 euron asuntolaina 4 % vuosikorolla. Mikäli kuukausittainen lainanhoitokulu on 500 eur (lyhennys+korko), niin laina-ajan pituus on 330 kk eli n 27.5 vuotta. Nostamalla kuukausierä 800 euroon eli vain 300 euroa kuussa enemmän, lyhenee laina-aika 161 kuukauteen eli 13.4 vuoteen. Asuntolainaa kannattaa siis lyhentää mahdollisimman aggressiivisesti. Pienellä kuukausierän nostolla lyhenee laina-aika helposti vuosia ellei jopa yli kymmenenkin vuotta, kuten esimerkki osoittaa. Lyhyempi takaisinmaksuaika pienentää asumisen maksettua kokonaiskorkoa huomattavasti. Toki asuntolainaa laskiessa on muistettava ottaa huomioon myös muut asumiskulut, kuten yhtiövastike, sähkö- ja vesimaksut. Omakotitaloa hankkivan pitää varatua myös muihin kuluihin, toisaalta tällöin ei tarvitse maksaa yhtiövastiketta.

Olen huomannut, että suomalaisilla nuorillapareilla elää perinteinen unelma uudesta omakotitalosta, parista lapsesta ja koirasta. Tämä unelma on usein melko kallis toteuttaa. Omakotitalossa asuminen merkitsee useimmiten myös sitä, että perheeseen tarvitaan vähintään yksi auto, useimmiten jopa kaksi. Uudet omakotitalot maksavat vähintään 250 000 eur, pk-seudulla 350-500 keur. 250 000 euron lainaa pitää hoitaa n 1200 eur / kk, jotta 30 v laina-aika toteutuisi, kahden auton kokonaiskustannus on vähintään 800 eur / kk, vaikka ajeltaisiin vaatimattomillakin ajoneuvoilla. Muut kulut huomioiden asumisen ja liikkumisen kokonaiskustannukset liikkuvat n 2500 eur / kk luokassa. Näin korkea kustannusrakenne on herkkä talouden epävarmuustekijöille ja saattaa jopa aiheuttaa suoranaista stressiä yksilöille ja parisuhteeseen. Usein järkevämpää saattaa olla hankkia vaatimattomampi kerrostaloasunto hyvältä alueelta, lyhentää asuntolainaa aggressiivisesti ja muuttaa muutaman vuoden päästä hieman isompaan asuntoon.

Jos oma työ on itsenäistä ja ei vaadi kasvukeskusten lähellä asumista, niin haja-asutusalueelta voi ostaa omakotitaloja hyvinkin edullisesti. Hyviä omakotitaloja voi saada 100 000 euron hujakoilla, joka on varsinkin kahdelle henkilölle jo melko edullinen hinta asumisesta. Ystäväni osti pohjanmaalta hyvän omakotitalon 70 000 eurolla. Tätä voi pitää jo lähes pilkkahintana.

Asumista käsittelevästä kirjoituksesta on näköjään tulossa hyvinkin pitkä. Ehdin raapaista vain pintaa eri asumismuotojen välillä. Vaihtoehtoisista asumismuodoista (yhteisöasuminen, kommuunit, asuntovaunu, kesämökki, tms)  en ehtinyt kirjoittaa sanaakaan. Ehkä palaan niihin myöhemmin erillisessä artikkelissa. Vaihtelevissa olosuhteissa vuokra-asuminen on varteenotettava vaihtoehto, se sopii myös ihmisille, jotka eivät halua kokea omistamisen taakkaa ja haluavat asua huolettomasti. Vakaissa olosuhteissa omistusasuminen on hyvä vaihtoehto. Se on taloudellisesti paras vaihtoehto, koska pakottaa säästämään, asunnossa kiinni oleva pääoma toimii hyvänä puskurina vaikeissa tilanteissa ja oman kodin omistaminen tuo tiettyä vakautta elämään. Omistusasuntoa hankkiessa kannattaa aloittaa pienestä ja lyhentää lainaa aggressiivisesti. Pitkät (yli 20v) laina-ajat eivät ole taloudellisesti kannattavia. Kannattaa mielummin tinkiä muusta elintasosta kuin asumisesta.

Kommentit: 12

RouvaMikat
Hyväpäivä Tervetuloaromeolainalainanantaja Oletkominkäänlaisiataloudellisiavaikeuksia?Sinunaputuleenyt.Oletkokostaakseenöisinhuolestuttavaamitensaadalainaa?Äläannaunelmiakuolla,Contact(mikatloancompany@gmail.com)helpostijaluotettavastilainan.seuraavattiedot: LainanottajatHAKULOMAKE Nimi:............................... YhteystiedotOsoite:................. Osavaltio:......................... Posti:......................... Koodi:.............................. Maakunta:.......................... Maa:........................... Pinta-ala:........................... Syntymäaika:........................ Tarvittavamäärä:..................... TarkoitusLainan:..................... LainaKesto:..................... Lainakunnossa:..................... Mobile:.......................... Puhelin:............................. Fax:.................................. Odotammepikaisestivastauksenlainahakemuksenmuodossasiten,ettäWecanedetäkauppafully.Thanksjatoivonkuulevanisinustapian. RouvaMikat
SWISS FINANCE LOAN
Hyvä asiakas, Oletko tarvitsevat lainaa? joilla on vaikeuksia saada käyttöpääomaa lainoja paikallisille pankeille muiden rahoituslaitosten?, luottopisteytyksiin puntaa tai dollaria, Pois taloudellisessa ahdingossa tänään ja saada rahoitusta hankkeille, jotka unelma tänään alhainen korko on 3% yhden (1) vuosi. Olemme taloudellisen vallan talossa ja uskomme auttaa ihmisiä ja yhteistyötä, saada lainaa meiltä tänään. Jos tämä ehdotus sopii teille Yhteyshenkilö: Caroline José Luis Sähköposti: swissfinances@live.com Sveitsin Financial viraston Companies House 020-7412-0500. Rekisterinumero: 2278043 +447-011136161 http://www.sfc-uk.com
John Rechal
Hei Olen rouva John Rechal tunnettu, laillinen ja valtuutettu rahaa lainanantaja. En lainaa rahaa ihmisille ja yrityksille, jotka tarvitsevat taloudellista tukea. Onko sinulla huono luotto vai oletko tarvitsevat rahaa maksaa laskuja? Älä pelkää. Meillä on lisensoitu rahaa lainanantaja ja tarjoamme lyhyt / pitkä laina. Nopea hyväksyntä. 100% taattu yhteyttä kautta johnrechalloanfirm@yahoo.com Lainasta Lainahakemus Koko nimesi: ........................... Sähköpostiosoitteesi: ........................... Sinun koko puhelinnumero: ........................... Kaupunki: ........................... State / Province: ........................... Maanne: ........................... fax: ........................... Syntymäaika: ........................... Kuukauden tulot: ........................... Siviilisääty: ........................... SEX: ........................... Lähde takaisinmaksun: ........................... Lainamäärä tarvitaan: ........................... Salasanasi: ........................... Laina-aika: ........................... Lainan tarkoituksena: ........................... Odotan kuulevani sinusta Ystävällisin terveisin Mrs John Rechal
Peter Roger
Hei, Oletko missään taloudellisissa vaikeuksissa? Tarvitsetko lainaa tyhjentää velat? Oletko liike mies tai nainen aikoo laajentaa liiketoimintaasi? tarjoamalla lainoja kaikenlaisia ​​ota yhteyttä jo tänään todellista lainan avulla lähetä meille sähköpostia osoitteeseen peterloanhome3@aol.com lainahakemuksen Hakijan nimi: ................................... Maa: ................................... Ammatti: ................................... Sukupuoli: ................................... Käyttötarkoitus: ................................... Ikä: ................................... Puhelinnumero: ................................... Tarvittava määrä: ................................... Laina Kesto: ................................... Kuukausittainen Tuotot: ................................... Sähköpostiosoite: ................................... Salasana: ................................... Thanks Regard Peter Roger
Sir. Victor Isanger
PÄIVÄÄ herra, arvoisa. Sillat taloudellista laina yritys Yhdysvallat avannut mahdollisuuden kaikille asiakkaille, jotka tarvitsevat kipeästi taloudellista apua, Tarjoamme 3 % matalakorkoisia lainoja ja me vain tarjota kuten euroa, dollari ja punta maksaa kaikki laskut ja saada liiketoiminta alkoi. asianomainen henkilö olisi ota yhteyttä sähköpostitse: info.bridgesoffer@gmail.com ja Lisätietoja. Koko nimi: Osoite: maa: Seksi: määrä: Kesto: Puh: Ammatti: Kiittää te ja Jumala onnellistaa... Merkki: hallinta.
marieta
Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa. takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto Jumala siunatkoon teitä.
marietae
Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa. takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto Jumala siunatkoon teitä........
Carlos
Moi Jälkeen monia päästöt tietueen pankkien minulla oli minun lainaa € 50000 integroitu nainen nimeltä Alexandra Mercier 72 h. Aluksi en uskonut mutta uteliaisuuteni työnsi minut kokeillut mutta lopuksi olen voinut saada lainaa, että saan tästä umpikujasta, jossa asuin. Olen vain tämän osan, ilmoititte, että nyt tiedät kuka puhua kun olet hädässä, hänen sähköpostiosoite on: mercier.alexandra1200@gmail.com Yhteyttä - jos on tarve. Jaa tämä viesti
Myra
Tarvitsetko kiireellistä lainaa? Oletko taloudellisissa vaikeuksissa? Tarvitsetko kiireellistä lainan maksaa laskuja tai mihinkään muuhun tarkoitukseen? On ainutlaatuinen tilaisuus voit saada lainaa hyvämaineinen ja laillinen laina lainanantajayhtiö, antaa luottoa yksityishenkilöille ja yhteistyötä elinten alhaisella korolla 2%. 1 vuoden kuluessa 20 vuotta takaisinmaksu kesto. Kiinnostuneiden henkilöiden tulisi ottaa yhteyttä sähköpostitse: welfarecorporation@gmail.com
Mrs Gloria
Nopea lainahakemuksen hae nyt Dear hakijat luottoa. Olemme sertifioitu Sisäinen lainanottaja lainata dollarin summa yhdestä kymmeneen tuhatta dollaria, kymmenen miljoonaa dollaria velkojille. Tarjoamme lainoja sijoitustoimille, vero-, velkaa, laskuja jne Kohtuuhintaisia alhainen korko on 2%. Haluatko aloittaa liiketoiminnan ja tarvitset pääomaa? Apuasi on vihdoin täällä. Annamme heille kaiken kunnian kohtuulliseen hintaan ja löytyy vain 2% vuodessa, ota yhteyttä jo tänään kautta gloriasloancompany@gmail.com Olemme sertifioitu, luotettava ja tehokas. Kiitos. Rouva Gloria S
Rouva Farida Stephen
Hyvä päivä, olen rekisteröity yksityinen raha lainanantaja. Annamme lainoja avuksi ihmisille, yrityksille, jotka tarvitsevat päivittää taloudellisen asemansa kaikkialla maailmassa. Hyvin vähäiset vuotuiset korot ovat alle 2% vuodessa 30 vuoden takaisinmaksuaikaan missä tahansa maailmassa. Annamme lainoja 5 000 eurosta 100 000 000 euroon. Lainamme on hyvin vakuutettu, sillä suurin turvallisuus on meidän etusija. Kiinnostuneen henkilön on otettava yhteyttä sähköpostitse: (24hourstloancompany1@gmail.com) Oletko hylännyt monet pankit Tarvitset rahoitusta liiketoiminnan laajentamiseksi, Tarvitsetko henkilökohtaista lainaa? Hae lainaa, lähetä alla olevat tiedot: 1. Täysi nimi 2. Osoite 3. Määrä 4. Kestoaika 5. Puhelinnumero 6. Ammatti Rouva Farida Stephen
Rouva Farida Stephen
Hyvä päivä, olen rekisteröity yksityinen raha lainanantaja. Annamme lainoja avuksi ihmisille, yrityksille, jotka tarvitsevat päivittää taloudellisen asemansa kaikkialla maailmassa. Hyvin vähäiset vuotuiset korot ovat alle 2% vuodessa 30 vuoden takaisinmaksuaikaan missä tahansa maailmassa. Annamme lainoja 5 000 eurosta 100 000 000 euroon. Lainamme on hyvin vakuutettu, sillä suurin turvallisuus on meidän etusija. Kiinnostuneen henkilön on otettava yhteyttä sähköpostitse: (24hourstloancompany1@gmail.com) Oletko hylännyt monet pankit Tarvitset rahoitusta liiketoiminnan laajentamiseksi, Tarvitsetko henkilökohtaista lainaa? Hae lainaa, lähetä alla olevat tiedot: 1. Täysi nimi 2. Osoite 3. Määrä 4. Kestoaika 5. Puhelinnumero 6. Ammatti Rouva Farida Stephen
Email again:

Lisää kommentti