Konkreettisia askeleita osa VII. Omavaraisuuden kasvattaminen. 28. marraskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 3
Riippumattomuus on vapautta

 

Riippumattomuus ja vapaus eivät mielestäni tule pelkästään taloudellisesta ja henkisestä turvasta. Tarvitaan myös muuta. Viime aikojen talouselämän myllerrykset ja pankkikriisi ovat osoittaneet, että välttämättä kenenkään yksityishenkilön rahavarat ja sijoitukset eivät ole täysin turvassa. Tämä on historiassa nähty lukuisia kertoja. Venäjän pankkikriisi, Saksan hyperinflaatio ja lukuisat muut esimerkit tältä vuosisadalta osoittavat, että tavallinen ihminen ei voi luottaa pelkästään pankkeihin ja halllituksiin turvallisuuden takaajana. Kehen voi sitten luottaa? James Hetfieldin sanoin:

 

"Do You Fear What I Fear?
Living Properly
Truths to You Are Lies to Me
Do You Choose What I Choose?
More Alternatives
Energy Derives from Both the Plus and Negative
Do You Need What I Need?
Boundaries Overthrown
Look Inside to Each His Own
Do You Trust What I Trust?
Me, Myself and I

Penetrate the Smoke Screen I See Through the Selfish Lie"

 

Käytännössä ja tiukan paikan tullen voimme luottaa vain itseemme ja lähipiiriimme. Siksi mielestäni on tarpeen ottaa kolmaskin aspekti vapauden tavoitteluun. Tämä aspekti on omavaraisuuden lisääminen. Täydelliseen omavaraisuuteen on kovin hankalaa päästä nykyaikaisessa spesialisoituneessa yhteiskunnassa, mutta kulkeminen kohti osittaista omavaraisuutta on hauskaa, mielenkiintoista ja ennen kaikkea hyödyllistä. Palataan jälleen ihmisille välttämättömiin tarpeisiin. Välttämättömiä tarpeita täällä pohjolassa eläville ovat ruoka, juoma, suoja ja energia. Näiden tarpeiden suhteen voimme kasvattaa omavaraisuuttamme yksinkertaisin askelin.

Ensimmäinen askel mielestäni on tarpeellisten ja hyödyllisten taitojen opiskelu ja opetteleminen. Taitoja voimme opiskella mm seuraavilla alueilla; Retkeily ja luonnossa leiriytyminen, kalastus, luonnonmukainen viljely ja joissain tapauksissa metsästys ja eläinten hoito. Erilaiset rakentamistekniikat, juomaveden keruu ja puhdistusjärjestelmät, vaihtoehtoisten ja uusiutuvien energiamuotojen (kuten, tuuli- ja aurinkoenergia) käyttöönotto. Vaikka ei pitäisikään kovin todennäköisenä esimerkiksi pankkijärjestelmän romahtamista, niin näiden asioiden harrastaminen voi joka tapauksessa olla mukavaa. Asioita ei kannata ottaa kovin vakavasti. Keskustelin aiheesta sijoitusmaailmaa hyvin tuntevien ihmisten parissa ja päädyimme siihen lopputulokseen, että pankkijärjestelmän romahtamisen todennäköisyys on suurempi kuin nolla. Todennäköisyys saattaa olla hyvin pieni, mutta jos oletetaan, että todennäköisyys on vaikkapa vain 1%, niin käytännössä se tarkoittaa sitä, että 1% omaisuuden kokonaisaallokaatiosta tulisi sijoittaa reaaliomaisuuteen ja omavaraisuuteen pyrkimiseen.

 

 

Kuva - Täällä isäni harjoitti omavaraista elämää hyvällä menestyksellä

 

Useilla suomalaisilla on itse asiassa sijoitettuna tähän vaihtoehtoon huomattavasti suurempiakin osuuksia allokaatiosta. Kesämökit ovat varsin yleisiä ja tarjoavat yleensä kohtalaiset mahdollisuudet ainakin osittaiseen omavaraiseen elämään. Kesämökit tarjoavat yleensä veden, suojan ja jossain määrin myös omavaraisen lämmitysenergian. Välttämättömistä tarpeista ei puutu enää kuin ruuan tarpeen tyydyttäminen ja se onnistuu suhteellisen helposti viljelemällä juureksia ja vihanneksia sekä kalastamalla. Suomalaisilla voi sanoa asioiden olevan omavaraisuuden suhteen huomattavasti paremmin kuin esim keskieurooppalaisilla. Valitettavasti on todettava, että Suomi ei kuitenkaan pysty elättämään viittä miljoonaa omavaraistaloudessa elävää ihmistä. Toisaalta yhteiskunta ei kuitenkaan täydellisesti romahda, vaan jonkinlainen puoliomavaraisuus on todennäköisempi vaihtoehto. 30-luvun lamassakin USA:ssa olivat puutarhapalstat lähes jokaisen talon takapihalla. Köyhyys oli valtava, mutta suurin osa ihmisistä säilyi kuitenkin hengissä.

Kolmas askel voisi olla siirtää osa finanssisijoituksista hyödykkeisiin ja tavaroihin, joilla on hyvää vaihtoarvoa siinä tilanteessa, jos valuutat menettävät arvoaan. Kultaa ja öljyä ei voi syödä eikä vaihtaa helposti. Parempi on hankkia jonkinlainen varasto hyödykkeitä, joilla on käyttö- ja vaihtoarvoa. Näitä ovat esimerkiksi säilykkeet, saippua, tulitikut, kalastusvälineet, WC-paperi, maataloustyökalut ja lukuisat muut vaihtoehdot. Jugoslavian ja Libanon sodassa kärsineiltä siviileiltä on koottu listat tärkeimmistä tarvikkeista, joilla on ollut korkea vaihtoarvo. Kukin voi tykönään miettiä, missä määrin haluaa investoida tämän tyyppisiin hyödykkeisiin. Itse olen lähtenyt siitä, että minulla voi olla hieman ylimääräisiä tarvikkeita, joita käyttäisin joka tapauksessa.

Omavaraisuuden harjoitteleminen voi johtaa elämäntyylin pysyvämpään muutokseen. Jotkut ihmiset elävät Suomessa täysin omavaraisesti näiden neljän perustarpeen osalta. Omavarainen elämä voi olla hyvin tyydyttävää ja tietoisuus siitä, että ei kuluta maapallomme rajallisia resursseja enempää kuin on tarpeen, voi olla suurta onnellisuutta tuottava asia. Henkilökohtaisesti en ole vielä näin pitkällä, mutta kohtalaisen suuren osan vuodesta tulisin toimeen omavaraisesti.

Mikäli nämä asiat kiinnostavat, niin internetistä löytyy runsaasti sivustoja suomen- ja englanninkielellä, jotka käsittelevät omavaraista ja luonnonmukaista elämää. Suomessa ja maailmalla on myös ekoyhteisöitä, jotka tavoittelevat osittaista tai täydellistä omavaraisuutta.

Kommentit: 3

Sami
Minusta täydellinen omavaraisuus ei ole mahdollista edes teoreettisella tasolla, koska jokainen ihminen on riippuvainen muista ihmisistä pelkästään selviytyäkseen lapsesta aikuiseksi, jatkaakseen sukua ym. Lisäksi jo kivikaudella käytiin maailmankauppaa ja käsittääkseni esim. kaikki pii-työkalut mitä suomessa arkeologisin tutkimuksin on löydetty on tehty ulkomailta tuodusta piistä. ks. http://www.nba.fi/NATMUS/MUSEUM/Opetus/kivikaus.htm
Sami
Selventääkseni edellistä pointtiani: Yksilö ei voi olla omavarainen, mutta yhteisö voi teoriassa olla. Silti käytännössä suomessa ei mahdollisesti ole ikinä ollut täydellisen omavaraisia yhteisöjä edes kivikaudella koska suola, työkalut, työkalujen tekemiseen tarvittavat materiaalit ym. ovat tulleet ulkopuolelta.
Vapaakulkija
Olet varmaankin oikeassa, kun oikein syvälle tasolle mennään. Suolan erottamiseen tarvittavia välineitä, työkalujen vaatimaa metallia tms on tosiaan erittäin vaikeaa valmistaa ilman muiden apuja. Toisaalta, jos nämä pystyy hankkimaan etukäteen, niin voi päästä varsin korkealle tasolle omavaraisuudessa. Käytännössä esim kesäaikaan ei tarvitse kovin usein ruokakaupassa käydä. Itse näkisin ideaalisena asuinympäristönä samanhenkisten asuinkuntien muodostamaan väljän yhteisön, jossa on sovittu tietyistä pelisäännöistä.
Email again:

Lisää kommentti