Taikayö 24. kesäkuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 1

Tänä iltana ja yönä olen saanut elää ystäväni Henry Thoreaun hengessä. Kuinka me suomalaiset saammekaan nauttia elostamme yöttömän taikayön tunnelmasta tuhansilla kesämökeillä. Metsien keskellä, kukkivilla kedoilla, järvien ja merten rannoilla. Saamme nauttia raikkaasta ilmasta ja puhtaasta luonnosta sydän ilosta pauhaten. Taustamusiikkia meille on tarjonnut rannikolla välillä myrskyksi noussut tuuli, jonka crescendo on aamuyöllä vaiennut pikkulintujen laulun pianissimoon.

Jotain taikaa ehkä eläimetkin vaistoavat vuoden valoisimpana päivänä. Liekö joku metsänhenki herätellyt naapurustoni eläimiä täällä mökilläni. Alkuillasta pihalleni asteli täysin pelottomana jättikokoinen rusakko, joka asteli täysin rauhallisesti minua kohti kosketusetäisyydelle. Vain muutama minuutti sen lihava orava kiipesi kuistin kautta katolle noutamaan katolle pudonneita käpyjä. Kotvan siellä kolisteltuaan kurre kiipesi takaisin kuistille ja matkallaan pysähtyi katselemaan mökin ikkunasta minua suoraan silmiin. Myöhemmin illalla vielä sain ihastella peurojen ilta-ateriaa läheisen pellon reunassa. Asustan kallionharjanteella metsän ja pellon ympäröimänä. Kuistiltani saan ihastella joka ilta auringonlaskun väriloistoa ja metsän kirkkautta. Puut lienevät parhaita ystäviäni, sillä jostain syystä minusta tuntuu, että näen ne kaikken kirkkaimpina ja yksityiskohtaisimpina kuin mitkään muut näkökenttäni kohteet. Puut ja metsä ovat olleet tukenani myös vaikeina aikoina, kun ihmisten seuran tuki on tuntunut riittämättömältä. Useasti olenkin lausunut kiitokseni näille hiljaisille ystävilleni ääneen.

Tänä aamuna olen noussut Thoreaun innoittamana jo varhain aamuyöllä ihastelemaan aamunkoita. Mikään herätyskello ei ole minua herättänyt, vaan ainoastaan oma haltiahenkeni. Thoreaun mukaan aamunkoiton odotuksessa on jotain sellaista, mitä muulloin elämässä ei ole havaittavissa. Varhainen aamu herättää meissä ne ylevimmät ajatukset ja inspiraation lähteet. Myrsky on todellakin tyyntynyt ja ainoastaan lintuperheiden äänet ovat seuranani. Linnutkin ovat varhain hereillä ja vienosti virittelevät säveliään tulevaa päivää varten. Puut seisovat ylväinä paikoillaan, hiljaa ja liikkumattomina. Tuuli on kokonaan vaiennut. Monet ihmiset jakavat tänään ja huomenna kanssani tämän hetken ympäri pohjolaa. Tänä yönä on tosiaan helppo uskoa taikoihin. Tänä yönä kukaan luontoa rakastava ihminen ei ole yksin. Vaikka ketään muuta ihmistä ei olisi seurana, niin tänä yönä luontoäiti lapsineen tarjoaa rajattomasti rakkautta kaikille luoduille. Tänä yönä voimme tuntea kunnioitusta elämää kohtaan, omaa elämäämme ja koko ekosysteemiä kohtaan. Tällä lämpimällä, mikroskooppisella pallolla, elämän kehdolla,  me seilaamme ympäri ääretöntä kylmää avaruutta.

Muistakaamme siis vaalia yöttömän yön taikaa myös muina elämämme päivänä. Muistakaamme huolehtia omasta ja läheisten ihmisten elämästä. Kohdella itseämme ja toisiamme kunnioittavasti. Muistakaamme vaalia ympäröivää luontoa ja elää mahdollisimman sopusoinnussa sen kanssa. Välttää tarpeetonta luonnonvarojen tuhlausta. Antaa myös kaikille eläimille ja kasveille niille kuuluva kunnioitus, sillä ne ovat tuntevia olentoja kuten me ihmisetkin. Näin toimien saamme nauttia elämän ihmeestä joka päivä. Hyvää juhannusta kaikille!

Kommentit: 1

Oskari
Hyvää keskikesää metsän keskeltä! Tunsin myös luonnon rakkautta eilen kovin voimallisella tavalla ja siitä intouduin myös kirjoittelemaan. Kyllä metsässä on jotain ihmeellistä.
Email again:

Lisää kommentti